The Map

Explore the richness of cultural heritage across Europe with our interactive map. Each pin represents a story, a tradition, or a landmark shared by citizens who are passionate about preserving and celebrating their local heritage.

Our interactive map brings local heritage to life. Each pin represents a unique story or tradition shared by citizens.

  • Explore: Click on markers to learn about buildings, traditions, and memories.
  • Filter: Search by area or type of heritage.
  • Engage: Leave comments, share your thoughts, and connect with the stories.

Your contribution makes this map a living archive. Start exploring now!

Google Map with Dynamic Filters

Your contributions

Confluent d’Arts
Festivities
Municipalities of Fronsadais

Le Festival Confluent d’Arts est un événement culturel majeur de l’été se déroulant au Château de La Rivière Ce festival mêle musique, arts de la rue, expositions.

La 8ᵉ édition du festival est programmée pour les 3, 4 et 5 juillet 2025. Parmi les artistes invités, Ibrahim Maalouf and The Trumpets of Michel Ange T.O.M.A se produiront sur la grande scène le vendredi 4 juillet 2025.

Le festival propose également des espaces de restauration avec des food-trucks, un bar à vins et une buvette. Des visites des caves souterraines du château sont également organisées durant les trois jours.

Le Festival Confluent d’Arts est devenu un rendez-vous incontournable de l’été girondin, offrant une expérience artistique !

Les éditions précédentes ont accueilli des artistes de renom tels que MC Solaar, DJ Foutrack Deluxe, Les Barbeaux. Le festival est également l’occasion de découvrir des propositions artistiques variées, choisies pour faire voyager le public à travers différentes expressions culturelles.

Read More »

Sankta Karina hospital
Buildings / monuments / ancient remains
Mjölby and surroundings

Hospitalet i Skänninge, även känt som S:ta Katarina hospital, var Sveriges första kända sjukhus och inrättades under medeltiden för att vårda patienter med spetälska (lepra). Det grundades sannolikt i början av 1200-talet av Magnus Minnessköld, far till Birger Jarl, för att vårda patienter med spetälska från västra Östergötland och delar av norra Småland.

Hospitalet låg vid Skenaån, nordost om staden, och bestod av flera byggnader, inklusive ekonomibyggnader och ett kapell. Kapellet var en rektangulär byggnad orienterad i öst-väst, med yttermurar av gråsten. Vid utgrävningar 1928 fann man tegelrester som antyder att kyrkorummet sannolikt varit täckt med fyra tegelvalv i mitten, uppburna av en pelare. Ingången var förmodligen i sydvästra hörnet av kyrkan.

Under 1300-talets slut, när de värsta lepraepidemierna hade avtagit, började hospitalet tappa sin funktion. Vid mitten av 1400-talet lade biskopen beslag på hospitalets skatteintäkter, och med reformationen på 1530-talet upphörde verksamheten helt. Idag kan man se ruinerna efter kapellet som tillhörde hospitalet. Mitt i ruinen står ett kors som syns från vägen, och även två runstenar står invid platsen.

Vid en arkeologisk utgrävning 1928 fann man ett krucifix i förgyllt koppar daterat till 1200-talet. Senare utgrävningar 2009 och 2010 avslöjade rester av ekonomibyggnader, stolphus, brunnar, odlingslager och diken. Fynden visar att det förekommit djurhållning, en smedja och en kvarn inom området. En av byggnaderna har även tolkats som ett brygghus för ölbryggning.

Hospitalet var självförsörjande och låg vid en väg för att tigga allmosor. Ruinerna efter hospitalets kapell finns kvar och var en viktig plats för de sjuka att gå i mässa och be för donatorernas själar.

Hospitalet i Skänninge är en viktig del av Sveriges medicinhistoriska arv och ger insikt i medeltidens vård av leprasjuka.

Read More »

Månsjös festivalen SKÄNNINGE
Festivities
Mjölby and surroundings

Festivalen “Som är” är en kraftfull manifestation mot våld, en plats där musiken inte bara får spelrum, utan också ger en stark och inspirerande röst mot orättvisor och destruktiva krafter. Här samlas människor från alla hörn för att fira livet, gemenskapen och det positiva budskapet om en fredligare värld.

Det som verkligen gör festivalen unik är att den, trots sin stora betydelse och uppslutning, bär på en stark lokal förankring. De flesta av artisterna som kliver upp på scenen är lokala band och musiker, vars talang och engagemang för både musiken och samhällsfrågor ger festivalen en alldeles särskild karaktär. Det handlar inte bara om att ge en upplevelse för besökarna, utan också om att stödja och lyfta fram lokala talanger som på olika sätt kämpar för en bättre framtid.

Festivalen äger rum varje år i juni, och har blivit en traditionsenlig händelse som folk ser fram emot. Det är mer än bara en musikfestival – det är en helg där människor samlas för att skapa minnen, knyta band och stärka känslan av samhörighet.

Sedan starten 2006 har “Som är”-festivalen vuxit och utvecklats, men dess kärnvärden har förblivit oförändrade – att stå emot våld och sprida kärlek genom musiken. Och nu, när nästa sommar närmar sig, är det med stor stolthet som festivalen ser fram emot att fira sitt 20-årsjubileum. Ett jubileum som inte bara markerar en lång och framgångsrik resa, utan också en bekräftelse på festivalens betydelse som en symbol för förändring och hopp i en värld där musiken spelar en viktig roll för att påverka och inspirera.

Read More »

bebbes gatukök
Gastronomy
Mjölby and surroundings

Bebbes var ett gatukök som ungdomarna spenderade tid under min tonårsperiod. På bebbes så kunde man köpa korv i olika former. Som är en kultur i Sverige med att äta korv i olika former. Som t.ex. att ha potatismos, räksallad, och andra typer av sås. Men lades ner på mitten av 80-talet. Detta var viktigt för mig eftersom att det var där jag och mina vänner spenderade tiden när jag var i mina tonår. Tycker det är tragiskt idag att det inte finns något sådant ställe i Mjölby.

Read More »

Elefantupploppet SKÄNNINGE
Stories / folklore
Mjölby and surroundings

Elefantupploppet i Skänninge inträffade den 11 augusti 1806 under Olofsmässo-marknaden. Den preussiske direktören Jean Baptiste Gautier anlände till staden med sitt menageri, vars huvudattraktion var en ung asiatisk elefant – den första som någonsin satt sin fot i Sverige.

Elefanten inhystes på andra våningen i Skänninges rådhus, där den visades upp för allmänheten mot betalning. Biljettpriset ansågs emellertid vara för högt av många besökare, vilket ledde till irritation och missnöje bland folkmassan utanför rådhuset.

Situationen eskalerade snabbt; trängseln ökade och snart utbröt våldsamma upplopp. Folkmassan började kasta sten mot rådhusets fönster, och slagsmål uppstod mellan marknadsbesökare och stadens styrande. Borgmästaren träffades av en sten i huvudet, och flera personer blev instängda i rådhuset.

Efter en stunds belägring ingrep komminister Sundelius från Heda och lyckades dämpa de spända stämningarna något. De instängda släpptes ut, varpå allmogen tog över rådhuset och beskådade elefanten utan att betala inträde.

Under dagen spreds rykten om att upploppsmakarna trakasserat ståndspersoner och hotat att bränna ned staden om rättsliga påföljder skulle följa för våldsamheterna. Militär kallades in, och lugnet lade sig över återstoden av marknaden i Skänninge 1806.

Denna händelse har senare skildrats i romanen “Elefantupploppet i Skänninge år 1806” av Gunnar Nirstedt, där han utifrån dokument, vittnesmål och domstolsprotokoll från tiden skapar en brokig berättelse om vad som verkligen hände.

Read More »